Heissan. Olin koko viikonlopun isovanhempieni kanssa merellä purjehtimassa ja, kun istuskelet veneessä ja mukanasi on vain kirjoja niin mitä muuta olisin voinut tehdä. Tässä siis kirjoista joita lueskelin.

Routasisarukset

”Marras ei ollut syyllinen. Marien kuolema oli vahinko. Jonain päivänä minä seuraisin veljeäni.”

2300-luvulla ihmiskunta on jo lähes tuhonnut itsensä: rauniokaupunkeja, romua tulvivia kaatopaikkoja ja bioterrori-iskun saastuttamia maa-alueita…

Laakson alueelle 2-vuotiaana adoptoitu Utu on erilainen kuin muut sen asukkaat. Asioita ja tapoja kyseenalaistavalla tytöllä on outo taipumus ymmärtää ammoin hylättyjä koneita. Kun Utun kasvatti-isä Booris yrittää sälyttää vanhimmalle lapselle uskotun vastuun perheestä, Utu päättää paitsi etsiä rakkaansa myös selvittää omaan biologiseen syntyperäänsä liittyvät salaisuudet.

Routasisarukset-sarjan aloitusosa sisältää kiehtovaa pohdintaa yksilön vapauksista, vallan kuristavista rakenteista, elämän jatkuvuudesta ja biotekniikan mahdollisuuksista. Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen tyylipuhdas kotimainen dystopiaromaani vertautuu teemojensa osalta Ursula K. Le Guinin kantaaottaviin teoksiin.

Hiekkasotilaat

”Niin moni puhui Taivaan laitteista vakuuttuneina siitä, että henkiinherätyskone oli olemassa. Entä jos olikin? Muuttiko se mitään?”

Vuosi 2308 on kääntymässä loppuunsa. Taivaan ja Metsän välinen selkkaus on kärjistynyt avoimeksi sodankäynniksi. Taivas värvää joukkoja Raunioista. Sarimin ja Hurian kohtalot kietoutuvat toisiinsa, kun molemmat joutuvat osaksi suurta sotakoneistoa. Ihmiskunnan rippeet ovat päätymässä yhä syvemmälle keskinäiseen vihanpitoon ja juonitteluun. Sodassa näyttää olevan vain häviäjiä.

Koneiden kanssa puhuva Utu matkustaa kaukaiseen itään etsimään juuriaan. Hän haluaa löytää paitsi Tähtien kaupungin myös Rego Matkaajan tarinoiden ja omien kykyjensä alkuperän. Mistä joidenkin harvojen erikoiset kyvyt ovat saaneet alkunsa? Ja miten ennustuskuutio liittyy Euraaniaa ravisteleviin tapahtumiin?

Konejumalat

Tiinettäret keskinäiseen sotaan lietsonut Zulda antaa kasvattityttärelleen Onawelle tehtävän: tämän on ennustuksia kertova kuutio kompassinaan noustava valtaan Merellä ja autettava luomaan ihmisalkioiden jalostamiseen tähtäävä uusi järjestys. Koneille kuiskija Utu, Rego Matkaajan kasvattitytär, puolestaan vannoo kostavansa Onawelle rakkaan velipuolensa Marraksen kuoleman.

Nuorten naisten kohtalot kirjautuvat samaan ennustukseen. Heidän on kuunneltava omantuntonsa ääntä ja valittava puolensa, kun suuruudenhullu Zulda uhkaa syöstä koko Euraanian uusiin mullistuksiin. Samalla he kaikki ovat vaarassa, kun vain harvoille on kehittynyt immuniteetti tappavaa virusta vastaan.

Tää sarja oli vahonkolöytö. Vuosi sitten löysin ton ekan kirjan kirjastosta, mutten lainannut. Nyt 2 viikkoa sitten päätin huvinvuoksi lukaista koko sarjan. Yllättävän hyvä vaikkakin menin useasti sekaisin missä mentiin. Oli myös kohtia, että teki mieli hyppiä sivuja. En hyppinyt onneksi, mutta teki mieli... Viimeinen kirja oli kaiketi paras. Toisessa ärsytti Utun kostonhalu. Huria on aivan ihana samoin Sarim. Ei mikään lempisarja, mutta ihan siedettävä.